Neden Windows 7 Kullanmalıyız?
Birçok insan Microsoft’un 15 Ocak 2020’den sonra Windows 7’ye desteğini kesmesi üzerine Windows 7 kullanmayı bıraktı. Peki güncelleme desteğinin kesilmesi üzerinden 1 ay geçmesine rağmen Windows 7 kullandığım dizüstü bilgisayarımda ne gibi sorunlar yaşadım? Artık Windows 7 kullanılamaz mı? Bu gibi soruların yanıtlarını vermeye çalışacağım.
Microsoft desteğini resmi olarak kesmiş olsa bile aslında Windows 7, 15 Ocak’tan sonrada birkaç güncelleme aldı. Bu güncellemeler sistemde bulunan hataların düzeltilmesi içindi. Bu güncellemeleri alsa bile bu Windows sürümü önümüzdeki zamanlarda herhangi bir güvenlik güncellemesi almayacak.
Peki biz bu durumda ne yapacağız?
Güncelleme desteğinin kesilmesi dünyanın sonu değildir. Sisteminiz işinizi görüyorsa ve çalışıyorsa kullanmaya devam edebilirsiniz. Şunuda belirtmek isterim ki birçok kapalı sistem(Bankamatik vb.) hala Windows XP gibi sürümleri kullanıyor. Bunun sebebi ise 7-24 çalışan sistemin kapatılıp güncellenememesi. Büyük kurumlar ise sistem değiştirmek istemedikleri için Microsoft’a güvenlik güncellemelerini almak için ücret ödüyor.
Güvenlik güncellemeleri olmadan da sistemler düzgün bir şekilde çalışmaya devam edebilirler. Fakat yeni çıkacak bir sistem açığında güncelleme almayacağı için kullanmak mantıklı gelmeyebilir. Eğer güvenlik risklerini göze aldıysanız ve Windows 7 sizlere daha cazip daha kullanışlı geliyorsa işte Windows 10 yerine Windows 7 kullanmanız için diğer sebepler.
Program Uyumlulukları
Windows 7 ilk olarak 22 Temmuz 2009’da piyasaya sürüldü. Bunun üzerine 11 yıl güncelleme desteği aldı ve bu süreç içerisinde birçok program bu sistemlere optimize olarak çıkarıldı. Bu yüzden Windows 7’de diğer sürümlere nazaran çok daha performanslı ve iyi çalışıyor. Hatta bazı programların sadece Windows 7 üzerinde de çalıştığı oluyor.
Uzun Süren ve Büyük Boyutlu Güncellemeler
Bu problem en fazla Windows 10’da yaşanıyor. Sisteminizi bir gün bir açıyorsunuz saatler süren bir güncelleme karşınıza çıkıyor ve bu süreç içerisinde hiçbir işlem yapamıyorsunuz. Bu güncellemeler sistemi daha iyi ve güvenli yapmak için olsada birçok durumda bilgisayarınızı kullanamadığınız için canınızı sıkıyor. Fakat Windows 7’de böyle bir probleminiz yok. Sisteminizi bir kez güncelledikten sonra büyük ihtimalle başka bir güncelleme almayacaksınız.
Stabilite
İnsanlar Windows 10 mu yoksa Windows 7 mi daha performanslı diye fazlaca tartışıyorlar. Fakat bu konunun net bir galibi olmamakla birlikte eski sistemlerde Windows 7 çok daha performanslı çalışıyor. Az ram ve işlemci tüketimi ile sisteminizi yormadan çalışabiliyor. Ama Windows 10’da bulunan birçok gereksiz hizmet ve uygulama sebebiyle arka planda fazlasıyla ram ve işlemci tükettiği durumlar olabiliyor. (Eğer isterseniz bu servisleri Windows 10 üzerinde de devre dışı bırakabilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızı WİNDOWS 10’U YAVAŞLATAN SERVİSLER yazımdan öğrenebilirsiniz.) Bu yüzden benim tercihim dizüstü bilgisayarımda Windows 7’den yana oldu.
Bloatware Programlar
Bu durum Windows 10 üzerinde o kadar fazla ki Windows 7’den geçtiğinizde bir anda kendinizi reklamlar içinde bulabiliyorsunuz. Bol bol işinize yarayacak veya yaramayacak uygulama ile dolu olan Windows 10, bir yerde sistem kaynaklarınızı tükettiği için eski sistemlerde çok fazla performans vermiyor. Ama bununda Windows 10 için bir çözümü mevcut. WİNDOWS 10 SİSTEM PROGRAMLARI NASIL SİLİNİR adlı yazımdan bunu nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Hard Disk Performansı
Windows 10 sistemler SSD ile çok iyi çalışabiliyor fakat iş hard diske gelince problemler başlıyor. Geç açılma süreleri, sistemin genelinde yavaşlık ve hatalar. Bunun yanında Windows 7 bu problemlerin hiçbirini sizlere yaşatmıyor. Hard diske kurduğunuz sistemi rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.
Evet dostlar bu yazımızında sonuna geldik konu hakkında ki görüşlerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz. Eğer bana ulaşmak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.
1 Yorum
Dizüstü cihazımda windows 10 kullandıktan sonra anladımki windows 7 çok daha performanslı